skip to Main Content

Screening

Voor indicatie diëtist.

Hoe eerder ondervoeding wordt herkend, hoe beter het kan worden behandeld. Schakel daarom op tijd hulp in, ook als u twijfelt of sprake is van ondervoeding. De SNAQ65+ is een kort screeningsinstrument om dit risico in te kunnen schatten. Bij een rode score is verwijzing naar een diëtist geïndiceerd. Vul hier zelf de SNAQ65+. Meer informatie over de SNAQ65+ vindt u hier. Bij Nutricia Advanced Medical Nutrition kunt u de kaartjes kosteloos (max. 5 stuks) aanvragen door een mail te sturen aan: medischevoeding@nutricia.com.

Diëtetiek kent direct toegankelijkheid en wordt de eerste drie uur vergoed vanuit de basisverzekering. Voor nadere informatie en toelichting zie overdracht diëtetiek.

Als extra tip wordt verwezen naar de website goed gevoed ouder worden.

 

Voor indicatie ergotherapie.
Op basis van de hulpvraag van de patient kan het inzetten van de ergotherapie gewenst zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vermoeidheid-dagindeling, ADL training, (leren omgaan met) aanpassingen en cognitieve training. Voor verdere informatie zie tabblad Behandeling Ergotherapie 

 

Screening op psychologische problemen.

Screening op (de aanwezigheid van) psychologische problemen is gezien de diversiteit van al dan niet mogelijk aanwezige problematiek lastig. Voor screening op mentale problematiek, zoals angst, depressie of post-traumatische stress kan de Global Psychotrauma Screening (GPS) worden gebruikt. GPS dutch global trauma screen GPS items 1 tot en met 5 kunnen worden opgeteld om te komen tot een totaal PC-PTSD-5 score (range van 0 tot en met 5). Een score hoger dan 3 wijst mogelijk op PTSD. In dit geval moet de overweging gemaakt worden om de patiënt naar de huisarts te verwijzen met als vraag om patiënt door te verwijzen naar een psycholoog voor verdere diagnostiek en behandeling. Als je dichter tegen een diagnose PTSS aan wilt zitten zou je dit iets uitgebreider kunnen meten met bijvoorbeeld de PCL-5 die alle symptomen uitvraagt.

Andere opties:

  • Screenen voor angst en depressie = HADS (hospital anxiety and depression scale); afkapwaarde van 8 of hoger per subschaal verwijst naar mogelijke angst en depressieklachten.
  • Screening en klinimetrie = TSQ (trauma screening questionnaire); score 6 of hoger (van 10) kan wijzen op mogelijk post-traumatische stress.
Back To Top
Zoeken